Ekonomika Slovenska vzrastie o menej ako sa očakávalo

30.01.2013 Bratislava

Bratislava 30. januára (TASR) - Slovenská ekonomika bude v tomto roku rásť pomalšie ako sa predpokladalo. Podľa Inštitútu finančnej politiky (IFP) sa hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska zvýši o 1,2 %, čo je o 0,9 percentuálneho bodu menej, než sa očakávalo v septembri 2012. Dôvodom má byť pretrvávajúca dlhová kríza v eurozóne.
"V roku 2013 sa to prejaví výraznejšie než v predošlom, keďže slabý zahraničný dopyt už nebude kompenzovaný spustením novej produkcie automobiliek," informoval dnes IFP.
Po vlaňajšom zvýšení výroby tak už slovenský automobilový priemysel nebude v tomto roku podporovať rast ekonomiky tak ako dosiaľ.
Od začiatku roka 2013 sa očakáva opätovný rast ekonomiky. Na zvyšovanie HDP by mal pozitívne vplývať čistý export, aj keď menej ako v roku 2012. Spotreba domácností by mala naďalej mierne klesať pre nepriaznivú situáciu na trhu práce. Znižovanie deficitu verejných financií však povedie k poklesu výdavkov vo verejnej správe. "Pri pretrvávajúcej globálnej neistote ostane rast fixných investícií napriek pozitívnemu vplyvu investičných aktivít v automobilom priemysle naďalej mierny," upozornil inštitút.
Zdroj: TASR
 

Vyberte región